Güvenlik Sistemleri Hakkında

GÜVENLİK SİSTEMLERİNDE FİBER OPTİK KABLO ALTYAPISI

GÜVENLİK SİSTEMLERİNDE FİBER OPTİK KABLO ALTYAPISI

FİBER OPTİK KABLO ALTYAPI

 

Fiber optik ya da Optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiber optik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda bir çok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.

 

Cctv_Fiber_Optik_Kablo

  • Fiber optik kablolar, iletimi ışık hızıyla yani saniyede 300 bin km’lik hızla gerçekleştirirler.
  • 400 metre uzunluğa kadar MULTI MOD kablo kullanılır 400-500 den sonra SINGLE MOD kablo kullanılır.

Işık, iç yansımalar aracılığıyla Optik fiberin merkezinde tutulmaktadır. Bu sayede fiber bir dalga kılavuzu gibi hareket etmektedir. Çoklu yayınma hatlarını ya da çapraz modları destekleyen fiberlere çok modlu fiberler (İngilize, multimode fibers- MMF) denilir. Sadece tek bir modu destekleyen fiberlere ise tek modlu fiberler (İngilizce, single mode fibers' - SMF) denilmektedir. Çok modlu fiberler genellikle geniş çaplı bir merkeze sahiptir ve daha çok gücün iletilmesinin gerekli olduğu kısa mesafeli iletişim hatlarında kullanılırlar. Tek modlu fiberler ise 200 metrenin üzerindeki iletişim hatlarında kullanılmaktadırlar.

Fiber optik kabloları birbirine eklemek elektrik tellerini ya da kablolarını eklemekten çok daha karmaşık bir işlemdir. Fiberleri birleştirilecek uçları dikkatlice yarılmalı ve mekanik olarak ya da elektrik arkı ile eritilerek birleştirilmelidir. Ayrıca daha sonra ayrılabilecek şekilde tasarlanmış özel konektörlerde mevcuttur.

Fiber Optik Kablolar Işığı Nasıl İletirler?

fiber-kablo
Lazerden gönderilen ışın demeti ilk başta doğrusal bir yol izler. İlk başta ışık sinyali 1 ve 2 olarak çıkan alt – üst sınır ışınları şekilde görüldüğü gibi kablonun kıvrıldığı noktalarda; ışık cam örtüye çarpıp geri yansır bu şekilde yansıya yansıya merkezdeki yoluna yavaşlayarak ve bir miktar kayba uğrayarak da olsa devam ederler. Bu nedenledir ki, fiber kabloların fazla kıvrım yapmadan genellikle düz bir yol izlemesi, veri iletim hızı ve kalitesi açısından önemlidir. Cam örtü tabakası ışığı kesinlikle engellemez ve neredeyse tam olarak yansıtır bu da bilginin kayıpsız şekilde ulaşması için çok önemli bir noktadır.

 

 

Fiber Optik Kablo Nasıl Yapılır

Fiber optik kablolar kullanım yeri ve şartlarına bağlı olarak çelik zırh ya da jel tabakası gibi başka koruyucu ve esneklik kazandırıcı kısımlar da ilave edilebilmektedir. Kablonun üzerine yerleştirilen bu koruyucu tabaka aynı zamanda kemirgenlerin ısırmalarına engel olmak için özel kimyasal maddeler içerir. Bu maddeler kemirgenlerin kabloyu ısırdıklarında tiksinerek kabloyu koparmalarına engel olur.

 

GÜVENLİK KAMERASINDA FIBER OPTİK SİSTEMLERİN AVANTAJLARI

Gelişen video, ses ve veri kaliteleri, beraberlerinde dosya boyutlarında da artışı getirmektedir. Yoğun iş yükünün profesyonel bir altyapı ile sunulabilmesi için özellikle uzak mesafeler de göz önüne alındığında fiber optik altyapı çözümlerini tercih etmekte fayda vardır.

  • 16 adet IP veya analog kamera görüntüsünü sadece 1 core fiber kablo ile taşıyabilme
  • Uzak mesafelere görüntü ve data aktarımı
  • Cam yapıda olmasından dolayı yıldırım da dahil manyetik alan veya benzer yüksek voltajlardan etkilenmemesi
  • Topraklama için özel koruma
  • Yüksek sinyal kalitesi sayesinde kayıpsız resim kalitesi
  • Güvenli data ve görüntü transferi
  • Uzun ömürlü ve bakım-onarım kolaylığı
  • Basit kurulum ve hızlı montaj
  • Kanal başına birim maliyetin düşük olması
  • Esnek ve genişletilebilir kapasite imkanı

FİBER OPTİK NETWORK ALTYAPI

Saha veya mekan analizi sonrasında proje oluşturma sürecine başlanır. Single ve Multi mode fiber optik kablo seçimi stabil bir altyapı oluşmasında önemli etkenlerdendir.
ÇÖZÜMLER