Güvenlik Sistemleri Hakkında

NESNELERİN İNTERNETİ; AKILLI BİR YAŞAM

NESNELERİN İNTERNETİ; AKILLI BİR YAŞAM

“Nesnelerin interneti” kavramı yeni yeni bu kadar yaygınlaşıp hayatımıza girmeye başlamış olsa da aslında kökü 1999 yılına kadar uzanan bir teknolojidir. Internet of Things (IoT), fiziksel olarak var olan nesnelerin, internet ağı aracılığıyla birbirine bağlanması ve organize olmasını ifade eder.

 

Bugün çeşitli akıllı cihazların hayatımıza girmeye başlaması ile daha da yakınlaştığımız bu kavramın, pek çok alanda aktif bir şekilde kullanıldığını görmekteyiz.

 

Nesnelerin internetini tanımlamak için basitçe; farklı cihazların internet ağı aracılığıyla birbirine bağlanması ve de ortaya büyük bir değerin çıkması ifadesi kullanılabilir. Bununla birlikte bu teknolojinin temelini oluşturan belli kavramlar var. Bunlar; ağ, veri alışverişi ve de akıllı sistemlerdir. Ağ, nesnelerin internetini anlamlı kılan bir unsurdur.

Benzersiz bir şekilde adreslenen nesneler, ağ sayesinde iletişime geçer. Veri alışverişi ise bu iletişimin senkronize bir şekilde gerçekleşmesi ve nesnelerin doğru zamanda doğru işlevi yerine getirmesidir. Akıllı sistemlerin insan yaşamını ne denli kolaylaştıran bir unsur olduğundan da söz etmek gerek. Akıllı sistemler, nesnelerin interneti kavramını en üst noktaya taşıyan yapılardır.

Buradan da anlıyoruz ki nesnelerin interneti denildiğinde akıllı ev sistemleri gibi yapılar öncelikli olarak akla geliyor. Genel olarak nesnelerin internetinin kullanıldığı alanlara ise bir göz atmakta fayda var.

Nesnelerin İnterneti Nerelerde Kullanılıyor?

Bugün belki de sayamayacağımız kadar çok alanda nesnelerin interneti kullanılıyor ve biz farkına bile varmadan hayatımıza dâhil oluyor. Bunun yanı sıra ilk akla gelen kullanım alanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Bilişim Sektörü
Enerji Sistemleri
Güvenlik Sistemleri
Akıllı Ev Sistemleri
İmalat Sistemleri
Tarım Sistemleri
İnşaat Sistemleri
Akıllı Şehir Sistemleri
Sağlık Sistemleri
Ticaret Sistemleri
Taşımacılık Sistemleri
Trafik Yönetimi
 
IOT GELECEK: Günlük yaşamda karşımıza çıkan çeşitli pek çok sistem zamanla entegre olacaktır.

Özellikle akıllı ev sistemleri, buna bağlı olarak karşımıza çıkan güvenlik sistemleri üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Ip kameraların dâhil olduğu, güvenlik kamerasının da akıllı bir sistem haline gelerek akıllı binanın en önemli unsuru olduğu yapı, yaygınlaşarak akıllı şehir kavramını ortaya çıkarıyor. Henüz akıllı evler oldukça az olsa da, hızla yaygınlaşıyor ve gelecek dönemde akıllı şehir kavramı pek de şaşırmayacağımız bir unsur olacak. Güvenlik kamerası ve akıllı ev sistemlerine biraz daha yakından inceleyelim.

Smart City akilli sehir1

Akıllı Binalarda Güvenlik Sistemleri

Aydınlatma, ısıtma, soğutma, güvenlik ve benzeri daha pek çok unsuru bir araya getiren akıllı ev sistemleri, nesnelerin interneti için oldukça başarılı bir örnektir. Akıllı bina kavramının en önemli öğelerinden biri ise güvenlik kamerasıGüvenlik bu sistemlerin en can alıcı parçası olarak karşımıza çıkar. Akıllı şehirlerin temel yapı taşı olan akıllı binalarda, ev otomasyonu olarak da anılan, aydınlatmadan ısıtma soğutmaya pek çok işlevi bir araya getiren bu teknoloji ile karşılaşıyoruz. Bu otomasyon, bir butona basılması, bir hareket algılanması, bir kapının açılması gibi çeşitli durumları algılar ve devreye girer. Bu yüzden de çok sayıda sensör aktif haldedir.

Güvenlik sistemleri, tüm bu sensörlerin uyarısı ile devreye girerek, söz konusu olayın yaşandığı noktaya odaklanabilir. Bununla birlikte olay algılandığında tetiklenmesi istenen bir hareket varsa da bu gerçekleştirilir. Güvenlik sistemlerinden ayrı olarak, örneğin güneşin batması ile birlikte aydınlatmanın devreye girmesi programlanmış olabilir. Bu durumda ışık sensörleri güneşin battığını algıladığında aydınlatma sistemini devreye girmesi konusunda uyarır. Bu durum hem nesnelerin interneti için iyi bir örnektir, hem de akıllı binaların çalışma mekanizmasını anlatır.

Güvenlik kameraları da bu doğrultuda çalışacaktır. Sürekli kayıtta olmanın yanı sıra hareket algıladığında size haber verebilir, fotoğraf çekebilir ya da doğrudan güvenlik merkezini uyarabilir. Tüm bunlar özelleştirilebilen işlevlerdir. Akılı bina ve buna bağlı olarak karşımıza çıkacak olan akıllı şehirler çok da uzak değil. Hatta son derece yakın bir gelecekte, evlerimizi bu akıllı sistemler ile donatacak ve hayatımızı kolaylaştıracağız. Teknolojinin bu yeni boyutu, hayatımıza farklı bir hareketlilik katıp oldukça da kolaylaştırıyor. Nesnelerin internetini gün geçtikçe gelişmeye devam eden ve yeni boyutları ortaya çıkan bir kavram.

Akıllı / verimli enerji yönetimi karşı karşıya kaldığımız iklim değişikliği konusuna da olumlu katkılar sunacaktır.

Nesnelerin İnterneti artık toplumdaki rolümüz ve harcama gücümüz ne olursa olsun herkesin ulaşabileceği bir yerde.

En iyi sonuçları elde etmek ve zararlı emisyonlarda ciddi bir azalma elde etmek için, genel ve uzun vadeli bir strateji oluşturulması kaçınılmaz.

Öncelikle tarım, enerji üretimi/verimliliği ve trafik alanlarına yoğunlaşmamız gerekiyor.