Güvenlik Sistemleri Hakkında

ALARM SİSTEMLERİ

ALARM SİSTEMLERİ

Alarm Sistemi Hakkında

 
 
Bir güvenlik sistemi kontrol paneli başta olmak üzere isteğe veya gereğe göre farklı donanımlardan oluşmaktadır. Kontrol paneli güvenlik sisteminin ana kompanentidir ve merkezi bilgisayar gibi hizmet gösterir. Alarm sistemlerinin kablolu ve kablosuz modelleri vardır. Evinizin, iş yerinizin veya istediğiniz bir bölgenin belirli yerlerinden çeşitli detektörler kontrol paneline bağlanır.
 
 
Güvenlik sisteminiz kuruluysa ve detektörler herhangi bir problem algılıyorsa, kontrol paneline bir sinyal gönderirler. Kontrol paneli de otomatik olarak kendi iç kompanentleriyle uyarıcı siren sesleri veya isteğe bağlı olarak alarm merkezini veya belirlediğiniz bir numarayı arayarak durumun rapor edilmesini sağlar.

 

1. Alarm Paneli:

 
Alarm sisteminin tüm fonksiyonlarını yönlendiren ve tüm ekipmanın bağlı olduğu merkezdir. Tipine göre kablolu ve kablosuz olarak dedektörler ile haberleşebilir. Kullanılan Alarm sisteminde Çeşitli özellikler olabilir (alarm merkezi arama, Herhangi bir GSM veya Sabit numara arama gibi) bu özelliklerin kullanılmasını sağlayan kompanent Alarm panelidir.
 

2. Şifre Paneli:

 
Üzerindeki bütünleşik numaratör (numara tuşaları) sayesinde alarm sisteminin yönetiminin sağlanıldığı cihazdir. Alarmin kurulması, çözülmesi işlemleri şifre paneli üzerinden yapılır. İsteğe bağlı olarak birden çok kişiye şifre verilebilir.
 

3. Hareket Dedektörü (Pır Dedektörü):

 
Alarm Sistemine bağlı olarak çalışan Isı yayan belli bir hacimdeki canlının hareketini algılayan detektördür. Evcil hayvan bulunan evlerde kullanılmak üzere tasarlanan, hayvan algılamayan modelleri gibi çeşitleri de mevcuttur.
 

4. Manyetik Kontak:

 
Kapı, pencere, havalandırma kapağı, sürgülü kap ya da yerinden oynatıldığında sorun olabilecek her türlü eşyada kullanılan kompanentdir. Manyetik kontak kullanılan tüm elemanlar(kapı, pencere, sürgü vs), açılması durumunda alarm paneline durumu bildirerek, alarm kurulu ise alarmı harekete geçirecektir ve iç kompanentler (dış siren veya iç siren) veya alarm merkezinden sinyaller alınacaktır.
 

5. Panik Butonu:

 
Acil durumlarda manuel olarak alarm vermek için kullanılır. Kullanıldığı durumlarda alarm merkezine veya iç kompanentler (dış siren veya iç siren) direkt çağrı yapılmasını sağlar.
 

6. Gaz Dedektörü:

 
Ortama yayılmış gazların yoğunluğunu algılar ve gaz kaçağı durumunda sistemi haberdar eder. Alarm sistemi kurulu değilse dahi 24 saat çalışır kurulu ise alarm panelliden uyarı sinyalleri yaymaya başlar.
 

7. Duman Dedektörü:

 
Ortamdaki duman yoğunluğunu algılayarak sistemi haberdar eder. Gaz dedektörü gibi 24 saat çalışır.

 

8. Sirenler:

 
Alarm anında yüksek bir ses çıkararak çevredeki kişileri uyarır. Harici (Dış Siren) ve dahili (İç Siren) modelleri bulunur. Harici modelinin mekânın dışına, görülebilecek bir yere yerleştirilmesi caydırıcılığı artırır. Kablolu ise kullanılan alarm sistemi Kablosunun kesilmesi durumunda, mevcut aküsü devreye girer ve çalmaya devam eder. Herhangi bir saldırı için sabote Algılayan modellerinde mevcuttur. Dahili modeli ise mekanın iç kısmına yerleştirilir.