IP KAMERA MONTAJI
3. IP KAMERA MONTAJI
Bu bölümde kamera konumlandırmaya dayalı kullanışlı, yüksek-kaliteli en iyi takip videosunun nasıl elde edileceği ve ortam değerlendirmeleri üzerine tavsiyeler bulunmaktadır.
Bazı öneriler:
Gözlem amacı
Bir gözlem kamerasını konumlandırırken, yakalamak istediğiniz görüntünün cinsini unutmamak önemlidir. Eğer amaç insanların veya nesnelerin hareketini izleyebilmek için bir alanın genel görüntüsünü almak ise, amacınıza ulaşmak için doğru konumlandırılmış uygun bir kamera kullandığınızdan emin olun.
Eğer amacınız bir nesnenin veya bir kişinin kimliğini tespit etmek ise, kimlik tanımlama amaçlarıyla ihtiyaç duyulan detay seviyesini yakalayacak şekilde odaklanmış veya konumlandırılmış uygun bir kameraya ihtiyacınız olacaktır.
Kurcalamayı kısıtlamak için bir kamerayı yüksek bir yere yerleştirerek konumlandırmak faydalı olabilir. Bununla birlikte, ‘’kuş gözü’’ perspektifinden kaçınarak, daha aşağıda bulunan bir noktaya yapılan yerleştirme yüz tanımayı veya nesnelerin detayını görebilmeyi geliştirir. Yerel polis yetkilileri de ayrıca bir takip kamerasının en iyi şekilde nasıl konumlandırılacağı konusunda önerilerde bulunabilirler. Bir harf çizelgesi, değişken harf boyutlarıyla (bu yazıda ek olarak verilmiştir) kurulu bir kameranın sağlayabileceği detay düzeyinin göstergesi olarak kullanılabilir. Bir kameranın hareket eden nesneleri ne kadar iyi gösterdiğini test etmek için döndürülebilen bir Rotakin (sağdaki cihaz) ayrıca kullanılabilir.
Muhafaza
Eğer bir kamera dış mekana veya nispeten düşmanca bir ortama monte edilecekse, koruyucu muhafazaya (su geçirmez ve/veya vandalizme-dayanıklı) ihtiyaç duyulur. Kamera muhafazaları farklı boyut ve kalitede gelirler ve bazı versiyonlarda dahili fan (soğutma için) ve/veya ısıtıcılar bulunur. Vandalizme-dayanıklı kameralar zaten IP-66 oranlı bir gövdeyle dizayn edilmişlerdir ve dahili ısıtıcı ile fan bulunur, örneğin. böyle bir kamerada ilave muhafaza aksesuarına ihtiyaç duyulmaz.
Şekil 3.b. Network kameralar ile uyumlu dış mekan muhafazaları
Yansımalar
Eğer bir kamera muhafazanın içerisinde bulunan bir camın arkasına monte edilmişse, lens cama yakın bir şekilde yerleştirilmelidir. Yoksa, kameranın ve arka planın yansımaları görüntüde belirecektir. Yansımayı azaltmak için, lensin önündeki cama özel bir kaplama uygulanabilir.
Yansımadan kaçınmak için kameranın konumlandırılması
Güvenli destek
Bir kamera istenmeyen hareketleri minimize etmek amacıyla sabit destekler üzerine yerleştirilmelidir. PTZ kameraların hareketi gibi, eğer kamera düzgün, güvenli bir şekilde monte edilmemişse hareket görüntü karışıklığına neden olabilir. Dış mekan koşullarında, güçlü rüzgarlardan kaynaklanan vibrasyonlardan kaçınmak için her zaman sağlam montaj ekipmanı kullanılmalıdır.
Daha fazla ışık kullanın/Eğer ihtiyaç varsa ışık ilave edin
Düşük kaliteli görüntülerin en genel nedeni ışık eksikliğidir. Genelde daha fazla ışık, daha iyi görüntü demektir. Çok az ışık ile görüntü bulanık ve mat renkli olacaktır. İyi görüntüler yakalamak için gereken ışık şartlarını vermesi amacıyla iç mekan ve dış mekanlarda düşük maliyetli ve güçlü lambalar ilave edebilirsiniz.
Lux, ışık için standart ölçüm ünitesidir. Aşağıdaki tablo farklı koşullardaki mevcut ışığı göstermektedir.
Ortam : Lux
>Güçlü güneş ışığı 100.000
>Tam gün ışığı 10.000
>Normal ofis ışığı 500
>Loş oda ışığı 100
Dış mekan ortamlarında harici, yapay ışık kullanıldığında yansımalardan ve/veya gölgelerden kaçınılmalıdır.
Gizli güvenlik için veya yapay ışığın varlığının istenmediği yerlerde bir IR-hassas, siyah-beyaz kamera veya bir otomatik gündüz/gece kamerası kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bir gündüz/gece kamerasında gündüz ışık şartlarında renkli video verilir, gece ise kamera IR-hassas, siyah-beyaz video üretmek için yakın-kızılötesi ışık kullanır. Kızılötesi ışık desteği sağlayan bir IR aydınlatıcı ayrıca bir IR-kamera veya bir gündüz/gece kamerası ile birlikte kullanılarak bir kameranın zayıf-ışık veya gece koşullarında yüksek-kaliteli video üretme yeteneğini geliştirir.
Direk güneş ışığından kaçının
Direk güneş ışığından her zaman kaçınılmalıdır. Direk güneş ışığı kamerayı ‘’kör’’ edecektir ve görüntü sensör çipinin performansını azaltacaktır. Eğer mümkünse kamerayı konumlandırırken güneş ışığını arkadan alın.
Görüntülerdeki parlak alanlardan kaçınılmalıdır aşırı ışıklı olabileceklerinden (parlak beyaz) nesneler çok koyu görünebilirler. Bu problem tipik olarak bir pencerenin önünde görüntü yakalamaya çalıştığınızda ortaya çıkar. Bu problemi çözmek için basitçe kamerayı yeniden konumlandırın veya perdeleri örtün ve güneşlikleri kapatın.
Kameranın konumunu değiştirerek bir görüntüdeki çok parlak alanlardan kaçının.
Gelişmiş kameralarda arka ışık telafi özelliği mevcuttur.
Kontrast
Dış mekan ortamlarında gökyüzünü çok fazla izlemek aşırı kontrasta neden olur. Kamera gökyüzü için uygun ışık düzeyi almak amacıyla ayar yapacaktır. Sonuç olarak ilgili nesne/manzara aşırı koyu görünecektir. Bu problemi çözmenin bir yolu kamerayı yerden yükseğe monte etmektir, ihtiyaç durumunda bir direk kullanılabilir. Gelişmiş network kameralarında kullanıcılar bir görüntünün hangi parçasının daha düzgün ışıklandırılacağını belirleyebilirler.
Lensler
Dış mekan uygulamalarında her zaman bir otomatik irisli lens kullanılmalıdır. Otomatik irisli lens görüntü sensörüne ulaşan ışığın miktarını otomatik olarak ayarlar. Bu, görüntü kalitesini optimize eder ve görüntü sensörünü güçlü güneş ışığının zararlarından korur.
Kamera ayarlarının yapılması
Farklı ortamlar için (iç mekan/dış mekan/floresan) beyaz balans ayarı önemli olduğu gibi, parlaklık ve keskinlik için de önemlidir.
İleri kamera ayarları opsiyonlarını gösteren bir kamera kullanıcı arayüzü örneği
Hızlı bir hareketi yakalarken veya yüksek çerçeve oranına ihtiyaç duyulduğunda, poz hakkında karar verirken hızlı bir objektif hızı veya daha kısa poz zamanı tavsiye edilir. Daha uzun bir poz zamanı görüntü kalitesini geliştirecektir, fakat toplam çerçeve oranını azaltır ve hareketin bulanıklığında artışa neden olur. Network kameralarında otomatik poz ayarı bulunur, bunun anlamı çerçeve oranının mevcut olan ışığın miktarına göre artması veya azalmasıdır. Yalnızca ışık seviyesi azaldığında yapay ışığa ihtiyaç duyarsınız veya çerçeve oranını veya görüntü kalitesini öncelik sırasına koyarsınız.